במהלך החיים צוברים בני זוג נכסים רבים שבהם יש לטפל כאשר מגיע לקיצו הקשר הממוסד. עד לפני שחוקק חוק יחסי ממון אי שם בשנת 1973, בני זוג שנפרדו, התחלקו שווה בשווה בין כל נכסיהם ולא משנה עם מה "הגיע" כל אחד מהם בנפרד טרם הנישואים. זוגות שהתחתנו לאחר תאריך 1.1.74 כבר פועלים על פי חוק יחסי הממון במקרה של גירושין וכאן נענה על מספר שאלות שכיחות בנושא זה.
מה "מנצח" את מה – החוק או הסכם ממון?
למעשה, הסכם ממון הינו חלק מסעיפיו של חוק יחסי ממון ולכן התשובה היא כי הסכם שנחתם בין שני הצדדים בהסכמה מלאה ומאושר בבית המשפט למעשה גובר על החוק היבש ופועלים רק על פיו. הסכם יחסי הממון קובע כיצד יחולק כלל הרכוש של שני בני הזוג ועל פי החלטתם. כך ניתן למעשה לקבוע מה כל אחד מבני הזוג ייקח עימו במקרה של פרידה, וזאת בזמן שהיחסים טובים ולא בזמן הקושי הרגשי של הפרידה.
כיצד נקבע יחס החלוקה?
חוק יחסי ממון אומר כי ישנה עדיפות לחלוקת הרכוש המשותף שווה בשווה בין שני בני הזוג. יחד עם זאת, ברור כי ישנם מקרים בהם החלוקה השוויונית, כביכול, אינה הוגנת כלל ועיקר ועל כן אינה מתבצעת בפועל בהתאם לפסיקה. כך למשל, מובאים בחשבון שיקולים רבים שעשויים לגרום לחלוקת רכוש שאינה שוויונית כגון פגיעה בזכויות סוציאליות של אחד מבני הזוג, פגיעה במוניטין ובתדמית בעקבות הפרידה שגורמת לפגיעה כלכלית, פגיעה ברווחתם של ילדי בני הזוג ועוד.
האם חוק יחסי ממון תקף גם לגבי ידועים בציבור?
בהחלט. בעיני החוק, ידועים בציבור הינם בעלי זכויות של זוגות נשואים ועל כן גם חוק יחסי ממון תקף לגביהם. לכן, במידה וזוג חי בחיים משותפים ותחת קורת גג אחת הרי שבמקרה של פרידה יחולק הרכוש המשותף ביניהם כפי שמגדיר החוק.
כיצד ניתן לחלק דירה שעדיין גרים בה?
במידה ולשני בני הזוג יש דירה על שמם, יורה בית המשפט על מימושה ומכירתה בשוק החופשי וחלוקת שווה הערך ביניהם, ביחסים שנפסקו. אלא, שלא כל כך פשוט הדבר כאשר ישנם ילדים בתמונה, ובמקרה זה חוק יחסי ממון אומר כי במידה ומדובר בגיל הרך, יש להמתין עם המכירה ולדחות אותה לאחר שהקטן מביניהם יעבור את גיל 6. לאחר מכן יש למכור את הדירה ולבצע את החלוקה.
מומלץ להשתמש בשירותי עורך דין מקצועי על מנת להבין את אופן החלוקה ובמידה ומדובר בכספים רבים ומורכבים, להיעזר באקטואר להערכת הפוטנציאל של כל אחד מבני הזוג וביצוע החלוקה בהתאם.
Leave A Comment