הורות משותפת היא תא משפחתי, שהפך להיות שכיח למדי בשנים האחרונות. במאמר שלהלן, מצאנו לנכון להתייחס למספר שאלות שכיחות שאנו נשאלים כעורכי דין למשפחה, בכל הנוגע להורות משותפת. נדגיש כי המאמר שלפניכם הוא מאמר תוכן בלבד, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ ספציפי אצל עורך דין דיני משפחה בעל ידע וניסיון. הבה נתייחס לשאלות השכיחות, וננסה להשיב עליהן כמיטב יכולתנו:
מהי בעצם הורות משותפת?
דמיינו סיטואציה של שני ידידים, שאינם נשואים ואין להם ילדים משותפים. שני הידידים רוצים להקים משפחה ולהוליד ילדים, והם בוחרים לעשות זאת איש עם רעהו או רעותו, וזאת מבלי להיות זוג במובן המשפחתי והמוכר של המילה. לסיטואציה כזו – קוראים הורות משותפת. למעשה, הורות משותפת היא בנייה של תא משפחתי על ידי שני צדדים שאינם בני זוג פורמליים. לעיתים מדובר בחברים טובים, ולעיתים מדובר באנשים שחוברים יחדיו לאחר היכרות, להקמה של תא משפחתי. משום שמדובר בבנייה של תא משפחתי ללא זוגיות, הרי שקיימים מאפיינים מיוחדים להורות משותפת. לעיתים יש צורך בצו הורות לאחר הולדת הילד, כאשר הורות מסוג זה, מצריכה גם עריכה של הסכם להורות משותפת, שיסדיר את היחסים בין אותם בני זוג, ויסדיר את אופן גידול ילדם המשותף.
האם כדאי לערוך הסכם הורות משותפת?
התשובה חיובית. הסכם הורות משותפת הוא בעצם ההסכם שמסדיר את כל מערכת היחסים בין בני הזוג, החל מהשם שיינתן לילדם המשותף ועד למשמורת, מזונות, ירושה בעת הצורך וחלוקת אחריות בין ההורים. כמו כן, מדובר בהסכם שרצוי לאשר בבית המשפט לענייני משפחה. אם כך, אנו סבורים כי התשובה לשאלה הנ"ל, חיובית, וחשוב מאוד לערוך הסכם הורות משותפת, ועוד יותר מכך, רצוי להיות מיוצגים על ידי עורך דין דיני משפחה בעל ידע וניסיון.
כיצד מקבלים צו הורות?
כדי לקבל צו הורות, יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. ככלל, בהיעדר נסיבות מיוחדות, ובהינתן חוות דעת תקינה של עובד סוציאלי, הרי שבית המשפט לענייני משפחה יורה על צו הורות, כמובן לאחר התרשמות ושמיעת הצדדים, וכן שמיעת טענות היועץ המשפטי לממשלה, שהוא בדרך כלל "המשיב" בתביעות לצו הורות. כמו כן, חשוב לזכור שבדומה להליכי אימוץ, בית המשפט הוא גם הגורם "השומר והמגן" על הקטין.
בני דתות שונות יכולים להיות "הורים משותפים"?
התשובה חיובית. אומנם, נישואין וגירושין בישראל, נערכים לפי הדין הדתי שחל על בני הזוג, ולכן נישואין לא יכולים להתקיים בארץ, בין בני זוג מדתות שונות (ניתן – בנישואין אזרחיים במדינה זרה). כלומר – בשל האיסור שחל בדינים הדתיים, נישואין אלו יכולים להיעשות רק אם אחד מבני הזוג ממיר את דתו. עם זאת, זוגיות, היא לא דבר שאסור לפי חוק, ואבוי אם היה כך. כך שזוגות יכולים להביא יחדיו ילד, ללא כל הגבלה. כמו כן, במידה ומדובר בזוגות שאינם בני זוג פורמליים, המבקשים להביא ילד יחדיו בהורות משותפת, הרי שאין כל הגבלה או מניעה במידה ומדובר בזוגות בני דתות שונות. עם זאת, בני זוג מדתות שונות אינם רשאים לאמץ.
האם כדאי להיות מלווים בעורך דין לאורך התהליך?
התשובה היא – בוודאי! הליך של הורות משותפת, החל משלב עריכת הסכם ההורות המשותפת ואף אישורו בבית המשפט לענייני משפחה, ולעיתים הצורך בטיפול משפטי, מחייב ליווי של עורך דין דיני משפחה. הליווי המשפטי במקרים כאלו הוא קריטי, ובנוסף ליווי משפטי הוא חשוב בשביל חיזוק הביטחון של בני הזוג הפונים יחדיו לדרך משותפת ומורכבת.
לסיכום:
במאמר זה, ביקשנו להשיב למספר שאלות קריטיות בכל הנוגע להורות משותפת. מדובר בשאלות שאנו, כעורכי דין למשפחה, שעוסקים בנושא לעיתים קרובות ומלווים זוגות רבים המבקשים לפנות לאפיק של הורות משותפת, נתקלים בהן לעיתים קרובות. אנו תקווה שנתנו מענה לכם הקוראים ומידע משמעותי על התהליך המשמעותי והמורכב הזה.
Leave A Comment