בישראל, הדין האישי בין בני זוג, לרבות נישואין וגירושין, הוא בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני, במידה ומדובר ביהודים. את הסמכות הזו מקבל בית הדין הרבני מחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1959. מלבד סמכותו הבלעדית בנושאים אלו, יש לבית הדין הרבני סמכות נוספת לעסוק בנושאים הכרוכים מטבעם לנושאים העיקריים, נישואין וגירושין. לדוגמא: כחלק מהליך גירושין – הם רשאים לעסוק בהליך שלום בית, תביעת כתובה, מזונות ועוד. במקרים רבים, נושאי הנגזרת הם נושאים אשר מטבעם נדונים בבית המשפט לענייני משפחה. גם ערכאה זו היא מקצועית וייחודית. לאור ה"כפל" בסמכויות, נקבע כי הערכאה הראשונה שפנו אליה, לה תינתן הסמכות לעסוק בנושא, דבר שמכונה "מרוץ הסמכויות". מדובר בנוהל אשר מוסיף למורכבות העיסוק בדין האישי ובפרט בנושא הגירושין.
מכאן, הרי שבמאמר זה נסקור: מהו הליך הגירושין בישראל, אלו עילות גירושין מוגדרות בהלכה ובאילו מקרים יורו על סגירת תיק גירושין. מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.
שלבים עיקריים של הליך הגירושין בישראל:
הערכאה שאליה יוכלו לפנות בני זוג נשואים כדת וכדין, על מנת לסיים את קשר הנישואין, היא בית הדין הרבני. כאמור, ערכאה זו היא ערכאה ייחודית, אשר פועלת בכפוף למערכת המשפט הישראלית ועקרונותיה, אך החלטותיה תואמות את ההלכה היהודית, דבר שלעיתים יוצר התנגשויות בין תפיסות מסוימות, ומצריך ידע ובקיאות בנושא. נציין כי על פי ההלכה, נישואין הינם ערך עליון ויש לשמרם מכל וכל. לכן, ברוב המקרים, הדיינים לא ימהרו לסיים את קשר הנישואין, אלא למצוא פתרונות גישור ופישור בין הצדדים (וזאת רק אם לא תהיה עילה המחייבת את סיום הקשר. נרחיב על כך בהמשך).
בפועל, בעת רצון להתגרש, על ידי אחד מהצדדים או על ידי שניהם, תוגש תביעה לגירושין לבית הדין הרבני. אם מדובר בשני צדדים המעוניינים להתגרש ומגיעים עם הסכמות, אזי ההליך יהיה קצר ותכליתי יותר. כאמור, היות ונישואין הם ערך עליון, יתכן שבבית הדין הרבני ינסו תחילה להציע פתרונות גישור, לרבות הסכם שלום בית. זהו הסכם שבו הצדדים מעלים על הכתב את הבעיות הקיימות ודרכי פתרונן.
כמו כן, ייקבעו גם הגבלות וסנקציות שיבטיחו את ניסיון ההגעה לפשרה, לדוגמא: מגורים משותפים, צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד. תיקבע תקופה לניסיון שלום בית. במידה והניסיון ייכשל, ימשיכו השניים בהליך הגירושין. יצוין כי בקשה להסכם שלום בית, יכולה להיות מוגשת על ידי הצד שאינו מעוניין בגירושין (כאשר צד אחד הגיש תביעה מיוזמתו). לצערנו, התביעה יכולה להיות מוגשת מתוך אינטרס להתיש את הצד האחר ולא ממניע אמיתי. לכן, ביצוע ההסכם מותנה באישור בית הדין הרבני, אשר בוחן את כנות ההגשה.
דבר נוסף שחשוב לציין הוא חקיקה מהעת האחרונה, הנוגעת לחובת התדיינות בהגעה לגירושין, במטרה למנוע את הצפות הגירושין וכן לנסות ולקצר את ההליך ובעיקר את ההליכים הנגזרים, אשר אליהם מגיעים בני הזוג, טעונים (לדוגמא לעניין חלוקת רכוש או משמורת ילדים).
לאחר משוכת הגישור, כל צד יציג את טענותיו, במטרה לענות על אחת מהעילות המופיעות בהלכה, אשר בגינן יהיה ניתן להתגרש. לאחר הצגת עילת גירושין והוכחתה, השניים יוכלו לבצע את טקס הגט, שבו הגבר ימסור לאשה קלף שבו הוא מסיים את ה"בעלות" עליה ו"מגרש" אותה לדרכה. לאחר קבלת הגט, יונפק פסק דין הצהרתי, לידיעת כל המוסדות ויוכל להוביל לשינוי הסטטוס של השניים. אז, בעצם, תיק הגירושין נסגר.
עילות הגירושין:
על פי הדת, קיימות מספר עילות, שהן סיבות שבגינן ניתן לסיים את קשר הנישואין, כדלקמן:
עקרות – מדובר בקביעה שאינה נוגעת לעניינים רפואיים (לאור קביעה דתית, לפיה בעיה רפואית אינה מהווה אינדיקציה במקרה זה), אלא לניסיון להביא ילדים מעל 10 שנים. במידה ובני הזוג נשואים 10 שנים ולא הצליחו להביא ילדים, יהיה ניתן לפנות לגירושין, על בסיס עילה זו.
מעשה כיעור – מדובר בעילה שמופנית כלפי האישה, לגבי מעשים שאשה "צנועה" לא תעשה. מדובר בשהייה עם גבר שאינו בעלה. משום שמדובר בערכאה דתית, יהיה ניתן לראות או לצייר סיטואציות רבות כמעשה כיעור ויש להכיר זאת.
בגידה – גם כאן מדובר בעילה המופנית כלפי אישה, בשל קיום יחסים אינטימיים עם גבר שאינו בעלה, כלומר "בעילת זנות". במקרה כזה יחייבו בבית הדין גירושין באופן מיידי, ללא ניסיונות גישור. זאת ועוד, האישה תיאסר על בעלה ועל "מאהבה", במידה ותרצה להינשא לו בעתיד.
מומים ומחלות – עילה לפיה יהיה ניתן לסיים את הקשר, אם היו מחלה או מום שלא נאמרו לפני הנישואין, בכוונה תחילה.
אי קיום יחסי מין – מדובר בעילה הנוגעת לקיום מצוות פרו ורבו, בפן הרפואי.
אז איך ייסגר תיק גירושין:
תיק גירושין עשוי להיסגר בשל מספר סיבות: האחת, חזרתו של התובע מבקשתו להתגרש. סיבה נוספת היא בהגעת בני הזוג לוויתורים ופשרות, בעזרת אחת הדרכים ליישוב הסכסוך המצוינות בחוק או בפסק דין לאחר קיום הליך משפטי, שבמסגרתו בית הדין יורה על גירושין. לכן, בעת הליך גירושין או מחשבה עליו, יש להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה.
Leave A Comment