שאלות ותשובות על דיני המשפחה

שאלות ותשובות על דיני המשפחה

דיני המשפחה עוסקים בעניינים הנוגעים במרקם חיינו, בילדינו, בזוגיות שלנו, ברכוש אותו צברנו בעמל רב, בירושה שנבקש להותיר לאחר לכתנו ועוד. לכן, מדובר בתחום שמאגד שאלות רבות המעסיקות את הציבור הרחב. במאמר שלהלן, קיבצנו מספר שאלות שכיחות בתחום דיני המשפחה. נדגיש, כי האמור להלן איננו מהווה תחליף לייעוץ משפטי של עורך דין משפחה.

האם אני יכול להתחתן במדינה זרה?

בישראל, נישואין וגירושין מוסדרים עפ"י הדין הדתי-אישי, שחל על בני הזוג. יהודים רשאים להינשא בישראל רק עפ"י הדין הדתי-עברי, כאשר המשמעות היא, שבעת גירושין, על בני הזוג לפנות לבית הדין הרבני לשם מתן גט. למעשה, בישראל אין אפשרות חוקית פורמאלית להינשא בנישואין אזרחיים. כך שהמשמעות היא, שלמשל, נישואין בין בני דתות שונות אינם מוכרים בארץ. כך גם בין בני זוג שאינם יכולים להינשא עפ"י ההלכה היהודית, כמו כהן וגרושה וזוגות חד מיניים.

עם זאת, קיימת בישראל אפשרות להינשא במדינה זרה, במידה והיא מכירה בתוקף הנישואין, מכוח חוקיה הפנימיים. בני זוג ישראלים שנישאו במדינה זרה, יכולים לאחר מכן להירשם בישראל בתור זוג נשוי. המדינה מכירה בתוקף הנישואין במקרים כאלו. גם לגבי זוגות חד מיניים (ובלבד שהמדינה שבה נישאו, אכן מכירה בנישואין חד מיניים). עם זאת, החיסרון באפשרות להינשא במדינה זרה, הוא שבמידה ומדובר בבני זוג שהיו יכולים להינשא בישראל, אזי בעת גירושין יהיה עליהם להתגרש עפ"י הדין הדתי-אישי, כלומר: באמצעות תביעה לבית הדין הרבני. אם מדובר בבני זוג שלא היו יכולים להינשא בישראל עפ"י דת, אזי יהיה עליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, בתביעה הנקראת "התרת נישואין".

מה ההבדל בין ירושה לצוואה?

חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הירושה"), הוא החוק המסדיר את ענייני הירושות והצוואות במדינת ישראל. ההבדל בין ירושה לצוואה הוא כדלקמן: צוואה היא מסמך שנכתב ע"י המנוח כאשר עוד היה בחיים, שתכליתה היא לצוות, מה ייעשה ברכושו לאחר פטירתו. צוואה, במידה והיא נכתבת כדין (בין אם בכתב, בפני עדים או בפני רשות), מחייבת את יורשיו של המנוח ואת כל השאר (לאחר שהיא מאושרת ע"י רשם הירושה). במסגרת צוואה, יכול המנוח לצוות כל מה שיחפוץ, למשל: להוריש את כל רכושו לאנשים שגרים בדירתו השכורה.

לעומת זאת, ירושה רלוונטית רק למקרים שבהם אדם לא כתב צוואה. במקרים כאלו קובע חוק הירושה, כי בהיעדר צוואה, היורשים עפ"י חוק הם ילדיו של המנוח ואשתו (או בן או בת זוגו). כלומר, בהיעדר צוואה, קיימת ירושה עפ"י חוק הירושה. מי שמבקש לשנות מסדר הירושה עפ"י החוק, רשאי לכתוב צוואה.

מהו הסכם ממון?

הדין בישראל הקבוע בחוק יחסי ממון, התשל"ג-1973, קובע, כי בעת פקיעת נישואין או פרידה, רכוש משותף שנצבר ע"י בני הזוג, יאוזן באופן שווה ביניהם. אך לכלל הזה יש חריגים. החריג האחד מתייחס לקצבאות או מתנות שקיבל אחד מבני הזוג. סוגי רכוש אלו, אינם נלקחים בחשבון במסגרת איזון כלל רכוש בני הזוג, בעת פרידה. החריג הנוסף לכלל האיזון קובע, כי רכוש שבני הזוג הסכימו בכתב שלא יאוזן ביניהם, יוחרג מכלל האיזון השווה. החריג המתואר הוא החריג בדבר "הסכם ממון". האחרון הוא הסכם בין בני הזוג, המסדיר באופן שונה את חלוקת הרכוש ביניהם, בעת פקיעת הנישואין. יודגש, כי הסכם ממון אשר נחתם, צריך גם להיות מאושר ע"י ערכאה משפטית. לא די בכך שבני הזוג חותמים יחדיו על הסכם ממון. כדי שההסכם יקבל תוקף חוקי, עליו להיות מאושר.

מתי צריך לשלם מזונות ילדים?

חובת תשלום המזונות היא חובה המוטלת עפ"י הדין הדתי-יהודי, חובה זו מבטאת את חובתו של האב לדאוג לצרכי ילדיו. מזונות הם תשלום חודשי אותו משלם האב לאם ילדיו, לרוב, אשר משקף את חובתו לדאוג לצרכיהם. לרוב, מזונות משולמים כאשר בני הזוג מתגרשים, עם זאת, האם יכולה לעתור בתביעה לקבלת מזונות זמניים, גם אם בני הזוג טרם התגרשו. נדגיש, כי ענייני מזונות נכללים גם בסמכותו של בית הדין הרבני וגם בסמכותו המקבילה של בית המשפט לענייני משפחה.

לסיכום:

דיני המשפחה כוללים תחומים רבים ומגוונים המצריכים ידע וניסיון רב וכן גם רגישות והבנת צרכי הלקוח. לכן, המלצתנו החמה היא לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין משפחה, במידה ועולה הצורך. זאת, לגבי בהליך גירושין, חלוקת רכוש ועוד.

Leave A Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

Call Now Button
שאל אותנו שאלה

שאל אותנו שאלה

    לייעוץ משפטי צרו קשר

    לפגישת ייעוץ התקשרו:

    052-2927602

    03-6521605

    או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס

      דילוג לתוכן