כאשר בני זוג מחליטים על סיום מערכת זוגית ממוסדת, כלומר, החלטה על הגירושין, יש לקחת בחשבון כי ההליך עצמו אינו מורכב רק משינוי הסטטוס הזוגי של השניים. הליך זה, לרוב יגרור את השניים להליכי נגזרת, כדוגמת: משמורת ילדים, מזונות, חלוקת רכוש ועוד. כמו כן, לעיתים אין הדבר מגיע כהחלטה משותפת של השניים, אלא כרצונו של צד אחד בלבד. כל אלה מביאים בני זוג להליך, כשהם בנקודת רתיחה, המובילה לוויכוחים רבים, לעיתים כאלו המביאים לגירושי–שווא (זאת, בשים לב לאחוז הגירושין ההולך ועולה בשנים האחרונות). אי לכך, קיים הליך גישור, והוא קודם להליך הגירושין, שבו הצדדים מנסים להגיע לפשרות בהליך ולמנוע מחלוקות מיותרות. מכאן, הרי שבמאמר זה נסקור: מהו הליך הגישור בגירושין, כיצד מתבצע ההליך ומדוע כדאי לבצעו.
מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.
הליך גישור בגירושין:
הליך הגישור הוא הליך ביניים, במהלכו בני הזוג יפנו למגשר גירושין (שהוא אדם המוסמך לכך ובעל ניסיון בדיני משפחה). מטרת הגישור היא להביא את בני הזוג לפשרה, בטרם ניהול ההליך, במטרה למנוע מריבות וסכסוכים. פנייה להליך הגישור, תעשה מרצונם של בני הזוג בלבד ואין חיוב לבצע את ההליך, אם כי הערכאות מעודדות את הפנייה לגישור.
כיום אף קיים הליך זהה להליך הגישור, שבו מפגישים בין הצדדים להתדיינות והוא הליך חובה לצדדים. יש לציין כי גם בבית הדין הרבני, הנוהג על פי ההלכה היהודית, קיים הליך מקביל וזהה לגישור, והוא הסכם "שלום בית", שנועד במקרה זה, להשאיר את בני הזוג ביחד, במידה לא קיימת סיבת מהותית על פי הדת, לפרידה של השניים. בהליך שלום בית, המטרה היא לערוך הסכם בין בני הזוג, הנוגע לפערים הקיימים במערכת היחסים ולחייבם לתקנם במהלך תקופה קצובה, שהיא תקופת ביניים, ובה יופעלו הגבלות על בני הזוג, שיבטיחו את קיום ההסכם.
כיצד מתבצע ההליך:
ההליך עצמו ייעשה על ידי הידברות של שני הצדדים, בליווי מגשר גירושין. הדבר ייעשה באמצעות מספר פגישות, שבהן ידונו בני הזוג בהליך הגירושין עצמו, וכן בהליכי הנגזרת, הכוללים: חלוקת רכוש, מזונות ילדים ואישה, הסדרי ראיה ומשמורת ועוד. השלב הראשוני בהליך הגישור הוא בחירת מגשר שמוסכם על השניים ופנייה אליו. לאחר בחירת המגשר שבו מעוניינים, יקיים אתו כל אחד מבני הזוג, שיחות אישיות, במטרה לפרט מהם רצונותיו האישיים של כל אחד, על אלו דברים יהיה מוכן להתפשר ועל אלו לא. לאחר עיבוד החומר האמור על ידי מגשר הגירושין, תיקבע פגישה משותפת עם בני הזוג, לבחינת הממצאים של בקשותיהם. כל זאת – במטרה להגיע לעמק השווה ברצונותיהם, שלא בהליך משפטי. חשוב לציין כי מדובר בהליך גמיש, מכיוון שבהליך הגישור ניתן להפסיק את הפגישות, במידה ובני הזוג אכן מעוניינים בכך.
מדוע כדאי לבצע הליך גישור?
להליך הגישור יש יתרונות רבים. בין העיקרים שבהם: חסכון כספי – וזאת על ידי צמצום הליכים משפטיים וכן בתשלום לגורמי מקצוע על ידי שני בני הזוג. שמירה על יחסים הגונים בין בני הזוג – זאת ברוח טובה שאינה לוחמנית, ללא כל שימוש בקלפי מיקוח בניהול ההליך. יעילות – לאור הזמן הנקוב שאותו יכולים לבחור בני הזוג, מבלי להיסחף לדיוני סרק, אשר קביעתם מאריכה את ההליך. מנגד, ישנם מספר חסרונות, כגון: פשרה כאי החלטה – הגישור אומנם משיג שקט לאותה תקופה, אך אין הוא מבטיח שאם בבוא היום יחריפו היחסים, השניים לא יפנו לבית המשפט. חסרון נוסף הוא רצון הצדדים שאינו משתקף בצורה מלאה, בין היתר, לאור ויתורים שאותם עושה כל אחד מבני הזוג, במטרה לסיים את ההליך.
לסיכום:
הליך הגירושין כאמור הינו הליך סבוך, המצריך התמודדות לא פשוטה של בני הזוג, הן ברמה המשפטית והן ברמה הרגשית. לכל אלה מתווספים הליכי נגזרת, בעלי השלכות משמעותיות, במיוחד כאשר לבני הזוג יש ילדים משותפים. הליך הגישור של השניים יוכל להקל משמעותית על ההליך, וזאת רק כאשר שני בני הזוג יהיו פתוחים מספיק ומעוניינים לבצעו, מבלי "להתנגח" האחד בשני בין כותלי בית המשפט. פנייה למגשר גירושין, עדיפה לאחר היוועצות בעורך דין לענייני משפחה. במקרים מסוימים, עורך דין לענייני משפחה יחזיק גם בתעודת מגשר, דבר שיוכל להקל על ההליך.
Leave A Comment