הליך גירושין כולל מספר רב של הליכים שעוסקים בפירוק התא המשפחתי, החל מעצם הגירושין ושאלות הנוגעות לאופן שבו ההורים המתגרשים יגדלו את ילדיהם, ועד לשאלות של חלוקת רכוש, תשלום מזונות ותשלום מדור לגרושה או לגרוש. במאמר זה נסקור את כל ההליכים הרלוונטיים להליך גירושין, ונתמקד במספר נושאים נלווים להליך גירושין (כגון – תביעת שלום בית, מדור, תשלום מדור לגרושה ועוד). נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין גירושין בעל ידע וניסיון.
הליך גירושין – סקירה כללית:
הליך גירושין הוא שם כולל לנושאים שבני זוג צריכים להסדר בעת הגירושין שלהם. למעשה, הליך הגירושין בדרך כלל כולל ארבעה נושאים. האחד הוא הגירושין עצמם. בני זוג שרוצים להתגרש, צריכים להגיש תביעה לגירושין בבית הדין הרבני. האחרון יורה על גירושין, במידה והוכחה לו עילת גירושין מבין עילות הגירושין שמפורטות בדין הדתי–אישי. לחילופין, בני זוג יכולים להגיש תביעת גירושין מוסכמת לבית הדין הרבני ואז כמובן שהאפשרות לקבל פסק דין לגירושין וסידור גט תהיה קלה יותר.
ההליך השני, הוא שאלת "הסדרי השהות", דבר שהיה מכונה בעבר "משמורת". הסדרי שהות הם בעצם ההכרעה היכן הילדים יתגוררו וכיצד ההורים יטפלו בילדיהם (מבחינת זמני השהות והאחריות ההורית של בני הזוג כלפי ילדיהם).
ההליך השלישי הינו מזונות ילדים. זהו דבר שמתקשר לזמני שהות, וכמובן גם למדור – בו נעסוק בהמשך. מזונות הם בעצם תשלום חודשי שנועד להבטיח לילדי ההורים המתגרשים, קיום כלכלי בכבוד. מזונות כוללים גם דמי מדור שנוגעים לקורת הגג של הילדים. כך שהמזונות כוללים גם את התשלום שנדרש לקורת הגג של הילדים – נרחיב על כך בהמשך.
ההליך הרביעי הינו חלוקת רכוש. בישראל, הדין הוא שבעת גירושין, הרכוש המשותף של בני הזוג מחולק באופן שווה. חשוב להעיר כי כל סוג של רכוש נחשב בתור רכוש משותף של בני זוג, למעט – קצבת אלמנות, קצבת נכות, רכוש שקיבל אחד מבני הזוג במתנה או רכוש שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואין.
סמכויות שיפוט בתחום המשפחה:
חשוב מאוד להבין את סמכויות השיפוט בתחום המשפחה. לבית הדין הרבני יש סמכות בלעדית לעסוק בתביעות לגירושין, ויש לו סמכות מקבילה לעסוק בתביעות למזונות (ומדור). לעומת זאת, לבית המשפט לענייני משפחה, יש סמכות לעסוק בכל תביעה בתחום המשפחה, למעט תביעות לגירושין. אגב, במונח גירושין נכללות גם תביעות לכתובה ותביעות לשלום בית. בית הדין הרבני יכול לעסוק בתחומים נוספים, אם תביעת הגירושין כורכת עמה את כל הנושאים שהזכרנו. אך אם התביעה לא כרוכה, הרי שאז אפשר להגיש תביעה לגירושין בבית הדין ואת שאר התביעות לבית המשפט לענייני משפחה.
תביעה למדור:
מדור הוא בעצם סכום כספי חודשי, שהאב מחויב לרוב לשלם לטובת הבטחת קורת הגג של ילדיו. מדור הם חלק מדמי המזונות שבהם האב חייב. חשוב להעיר כי עד שנת 2017, מדור ומזונות היו מוטלים על האב. כיום חלוקת התשלומים נעשית באופן שוויוני יותר, אם בני הזוג מקיימים הסדרי שהות שווים מבחינת הזמנים עם הילדים, וכן אם אין באמת פער שכר משמעותי בין ההורים.
ככלל, דמי מדור לגרושה, משולמים בשיעור של 30% עד 50% בהתאם למספר הילדים (במידה ומדובר בילד אחד, שיעור המדור יהיה 30% וכך הלאה). כמו כן, תביעה למדור יכולה להתברר בבית הדין הרבני וגם בבית המשפט לענייני משפחה.
תביעה לשלום בית:
תביעה לשלום בית היא תביעה שמוגשת כדי להביא לתקופת ביניים, שבמסגרתה בני הזוג ינסו לשקם את מערכת היחסים שלהם. אך בהקשר של תביעות מדור, מדובר בהליך משמעותי, משום שלצד תביעה לשלום בית אפשר לבקש מדור ספציפי, ואז המשמעות היא שעד סיום תקופת הביניים, אי אפשר להוציא את בן או בת הזוג מהבית.
לסיכום:
במאמר זה עסקנו בתביעות גירושין. הסברנו כיצד מתנהלת תביעת גירושין, וכן מהם הליכי שלום בית, תביעות למדור, מדור ספציפי ותשלום מדור לגרושה ועוד. כמו כן עסקנו בתביעת כתובה. את המאמר נסיים בהמלצה חמה –תמיד להיעזר בעורך דין משפחה בעל ידע וניסיון, בשל מורכבות ההליך.
Leave A Comment