הסדרי ראיה מקובלים

הסדרי ראיה מקובלים

אחד התחומים היותר שכיחים בתחום דיני המשפחה, הוא תחום משמורת ילדים. כל זוג שנמצא בהליך גירושין וגם לאחריו – עוסק בשאלה היכן ישהו ילדיו המשותפים, אצל מי ובמשך כמה זמן. השאלה הנוגעת למשמורת ילדים, יוצרת לא פעם הליכים משפטיים ארוכים, כחלק מהליך הגירושין, שלעיתים מסתיימים בהסכמה בין בני הזוג, ולעיתים לצערנו רק בהכרעה שיפוטית. בדרך – הדבר יוצר קרע לא פשוט בין בני הזוג, ולעיתים, למרבה הצער, גם בין ההורים לילדים. מצאנו לנכון לאסוף מספר רב של שאלות במאמר שלהלן, משום שאנו, כעורכי דין למשפחה, נשאלים לעיתים תכופות על תחום המשמורת, לרבות הסדרי ראיה מקובלים. נדגיש כי אנו מבקשים להציג לכם/ן הקוראים/ות תוכן איכותי, אך התוכן הזה בוודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני.

מה המשמעות של המונח – משמורת?

משמורת, היא בעצם מונח משפטי שעוסק בשאלת גידול הילדים. כלומר – כאשר זוג מתגרש, עולה השאלה מי מבני הזוג יטפל בילדים באופן שוטף. במידה ובני הזוג נשואים, הרי שאין בכלל שאלה – שכן שני בני הזוג מגדלים את ילדיהם בבית משותף. עם זאת, בעת גירושין, עולה השאלה מי יישא באחריות לטיפול השוטף בילדים, האם או האב? נבהיר – כי בדרך כלל האם היא שתקבל את המשמורת המלאה, ואילו האב ייהנה מהסדרי ראיה מקובלים. מנגד, ישנן אפשרויות אחרות – כגון משמורת משותפת, או משמורת שמוטלת על האב.

חשוב להדגיש כי משמורת, היא זכות ואחריות, אך היא אינה פוגעת באפוטרופסות של שני ההורים. כלומר, גם אם מוטלת משמורת בלעדית על האם, אין בכך כדי לגרוע מהאפוטרופסות של האב, שאחראי על ילדיו באופן שווה לאם. המשמורת היא הפרוצדורה בעצם, כאשר האחריות המוסרית והמשפטית – תמיד מוטלת על ההורים, אלא אם ערכאה שיפוטית, שללה את האפוטרופסות.

איזה בית משפט עוסק במשמורת?

ככלל, לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני, מוקנית הסמכות לעסוק בתיקי משמורת. לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לכך. לעומת זאת, לבית הדין יש סמכות לכך רק כאשר מוגשת תביעה לגירושין, שכורכת במסגרתה את תביעת המשמורת.

מהם הסדרי ראיה מקובלים?

הסדרי ראיה מקובלים, הם בעצם ברירת המחדל שלרוב קיימת בתיקי משמורת, שבמסגרתה הורה אחד מקבל את המשמורת הבלעדית (בדרך כלל האם), והאב נהנה מהסדרי ראיה, כלומר – זמנים קבועים במהלך השבוע וכל סוף שבוע שני. הסדרי הראיה המקובלים כיום, לרוב עומדים על פעמיים בשבוע, או פעם בשבוע וכל סוף שבוע שני. כמובן שכל מקרה נבחן לגופו וניתן להגיע להסכמה על הסדרי ראיה רחבים ומעמיקים יותר. כל מקרה ייבחן לגופו, אך יש בדרך כלל הסדרים מקובלים, כפי שהזכרנו לעיל.

מהי משמורת משותפת?

משמורת משותפת, היא סיטואציה שבמסגרתה שני בני הזוג מקבלים משמורת שווה על הילדים, להבדיל מהסדרי הראיה המקובלים. במקרה של משמורת משותפת, שני ההורים זוכים להיות עם ילדיהם בצורה שווה במהלך השבוע. כלומר, לא פעם אחת או פעמיים, אלא באופן שווה. אך חשוב להדגיש – כי במקרה של הסדרי ראיה, האחריות השוטפת, מוטלת על ההורה המשמורן. בהינתן משמורת משותפת, שני ההורים אחראים באופן שווה לטיפול השוטף בילדיהם. בהתאם, במקרים של משמורת משותפת, נהוג גם ששני ההורים מתגוררים בקרבה.

האם תביעת משמורת יכולה להיפתח מחדש?

התשובה חיובית. בדרך כלל, בהליכים משפטיים, משניתן פסק דין – תם התיק, במיוחד כאשר חלף המועד להגשת ערעור (אז התיק הופך להיות – "חלוט"). יחד עם זאת, בתחום המשפחה ובפרט בתחום המשמורת, ניתן לפתוח את ההליך מחדש. כלומר – נניח שבית המשפט לענייני משפחה פסק בעניין המשמורת, לרבות הסדרי ראיה מקובלים, אך בחלוף שנתיים, השתנו הנסיבות. למשל – האב התחתן והביא ילד אחר מאישה אחרת, או למשל – עקב בעיה בריאותית, האם אינה יכולה לשמור על ילדיה ועוד. במקרים כאלו – ניתן להגיש שוב תביעה למשמורת, עקב שינוי נסיבות. כך שפסק דין בתחום המשמורת, יכול להיפתח מחדש, בעת הצורך. אגב, זה הדין גם בנוגע למזונות ילדים. דהיינו, גם תיקי מזונות יכולים להיפתח מחדש, במקרים של שינוי נסיבות.

לסיכום:

במאמר זה השבנו על מספר שאלות שכיחות בתחום דיני משמורת והסדרי ראיה מקובלים. הסברנו מהם הסדרי ראיה מקובלים, מהי משמורת משותפת וכן איזו ערכאה משפטית עוסקת בתחום משמורת ילדים. כמו כן, הסברנו כי תיקי משמורת, הם תיקים שיכולים להיפתח מחדש בעת הצורך, ובמקרים שבהם משתנות הנסיבות. נסיים את המאמר בהמלצה חמה – לפנות לעורך דין משפחה, כאשר קיים סכסוך משמורת.

By | 2021-05-24T12:32:01+03:00 אפריל 26, 2021|מגזין משפטי|0 Comments

Leave A Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

Call Now Button
שאל אותנו שאלה

שאל אותנו שאלה

    לייעוץ משפטי צרו קשר

    לפגישת ייעוץ התקשרו:

    052-2927602

    03-6521605

    או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס

      דילוג לתוכן