אחד הנושאים הכואבים ביותר במהלך גירושין ואחריהם, הוא ההתנהלות עם הילדים המשותפים. בדרך כלל, זוגות שמתגרשים, ממשיכים את חייהם ובד בבד מנהלים משמורת והסדרי ראיה או מנהלים משמורת משותפת. אך ישנם מקרים מצערים, שבהם הגירושין יוצרים קרע קשה בין ההורים וכן בין אחד ההורים לילדים. הדבר לא פעם מתרחש בגלל הסתת הילדים על ידי הורה אחד נגד הורה שני, מה שמוביל לניכור הורי וחוסר רצון של הילד לשמר קשר תקין עם ההורה השני. כך ישנם מקרים קשים שבהם האם מונעת מהאב לראות את הילדים, ואף להיפך (במקרים חריגים). במאמר שלפניכם נעסוק בדין הקיים לגבי ניכור הורי והתנהלות מסיתה, אשר פוגעים במערכת היחסים בין הילדים להורים.
נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.
קצת על טובת הילד ומשמורת ילדים:
כאשר בני זוג נמצאים בהליך גירושין, עליהם להסדיר את המשמורת על ילדיהם. ישנה אפשרות לקיים משמורת בלעדית על ידי האם, כאשר האב נהנה מהסדרי ראיה, שכוללים ימים קבועים במהלך השבוע ובכל סוף שבוע שני. לחילופין, בני זוג יכולים לקיים משמורת משותפת וכך ההורים נהנים מזמן שווה עם ילדיהם. לצד זאת, כל הסדר משמורת, או פסיקת משמורת (בהיעדר הסכמה בין ההורים), צריך לקבל אישור מבית המשפט, שתמיד יבחן את טובת הילד. דהיינו, כל הסדר משמורת, צריך להיות לטובת הילד, מבחינה רגשית, פיזית וכיו"ב.
מהו ניכור הורי?
ניכור הורי הוא סיטואציה שבה ילד מתנכר להורה שלו. לרוב זה קורה על רקע של סכסוך גירושין. מה שיוצר ניכור, הוא בעיקר סכסוך והסתה. לרוב, ניכור ההורי נובע מהשפעה לא הוגנת של אחד ההורים. לדוגמא – כאשר האם מספרת כל הזמן לילד, על התכונות הרעות של אביו, הרי שבשלב מסוים, ההשפעה עובדת, בוודאי על ילדים. במקרים כאלה, הילד המושפע מהאם שמכפישה את האב לעיתים קרובות, יבקש להתנכר לאב ולא ירצה לבלות איתו ולקיים עמו כל קשר.
ניכור הורי יכול לבוא לידי ביטוי בהסתה, הכפשה וביטויי שנאה נגד ההורה השני. כמו כן, ניכור הורי יכול לבוא לידי ביטוי גם במניעה או צמצום של מפגשים בין הורה לילדיו, וכן בסוג של "מחיקה" של ההורה השני מהחיים של הילד, דהיינו – הפחתת המשמעות של ההורה השני בחייו של הילד.
ישנם מקרים קשים של ניכור הורי בצורת מניעת מפגשים והסתה חמורה. מצד שני יש מקרים קלים למדי, של השמצות קלות. המקרים הקלים מסתיימים בעת הגירושין, כאשר במקרים הקשים, יש לעיתים צורך בטיפול משפטי.
מה אפשר לעשות נגד ניכור הורי?
ניכור הורי הוא סיטואציה חמורה של התנהגות פסולה, שמקימה להורה הנפגע מקשר לא תקין, עילה לתביעה לבית המשפט לענייני משפחה. ניתן לתבוע פיצויים כספיים, וכן לעתור ליישום הסדרי המשמורת. תביעה לניכור הורי, יכולה לכלול פיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמת להורה המנוכר. חשוב מאוד להיעזר בעורך דין דיני משפחה, שכן מדובר בתיקים לא פשוטים לניהול והוכחה.
מה עושים במידה והאם מונעת מהאב לראות את הילדים?
כאמור, מקרים של מניעת מפגש, יכולים להיפתר באמצעות תביעה לבית המשפט לענייני משפחה, בכל הנוגע להליך המשמורת. הורה שמונע מפגש, יכול להיקנס בגין הפרה של צו משמורת. כמו כן, בית המשפט אפילו יכול, במקרים חריגים, לבטל משמורת של הורה שנוהג בצורה לא תקינה ומונע קשר תקין עם ההורה השני. אך לרוב, הפתרון הוא בהגשת תביעה ליישום הסדר המשמורת, כאשר לרוב הפסיקה תכלול סנקציה כספית נגד ההורה בגין כל הפרה.
האם אב יכול להיות פטור ממזונות בהיעדר קשר עם ילדיו?
מזונות משולמים מכוח הדין הדתי שחל על בני הזוג. מבחינת הדת היהודית, האב חייב לשאת באופן מוחלט במזונות ילדיו. עם זאת, הדין הדתי מאפשר לפטור אב מתשלום מזונות במקרים של "ילד מורד", דהיינו, ילד שמסרב לקיים קשר עם אביו ללא הצדקה. עם זאת, לא פשוט להיות פטור מתשלום מזונות. לרוב, הפסיקה לא רואה בילדים כאשמים בקשר לא תקין עם ההורה. לסיכום, חשוב להתייעץ עם עורך דין גירושין בעל ניסיון.
Leave A Comment